HIV-combinatietherape verhoogt kans op hartinfarct

nieuws Het gebruik van de combinatietherapie bij iemand met HIV verhoogt het risico op een hartinfarct met jaarlijks 26 procent. Dit blijkt uit een onderzoek naar de bijwerkingen van de geneesmiddelen uit de combinatietherapie onder ruim 23.000 HIV-geïnfecteerden in Kopenhagen.
Patiënten met een HIV-besmetting krijgen sinds 1996 een combinatie van verschillende antiretrovirale middelen voorgeschreven. Deze behandeling heeft hun levensverwachting enorm verhoogd.
Gedurende de onderzoeksperiode kregen 126 patiënten een hartinfarct, wat neerkomt op een gemiddelde van 3,4 per 1000 patiënten per jaar. Hoe langer de therapie duurde, hoe hoger de kans op een infarct.
De bijwerkingen van de combinatietherapie wegen evenwel niet op tegen het enorme voordeel van de medicatie, namelijk de sterke reductie van overlijden aan aids. Bovendien zijn er andere studies die geen verhoogd risico op hartinfarct aantoonden.

bron: : New England Journal of Medicine, 20 november 2003

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram