Studenten lopen bij start academiejaar groter risico op mazelen

nieuws Antwerpse en Hasseltse onderzoekers waarschuwen jonge twintigers voor een mogelijke heropflakkering van de mazelen. Ze werden immers niet allemaal even goed gevaccineerd, en omdat ze vele contacten hebben, zijn ze vatbaar voor het virus.

Recent brak het mazelenvirus uit in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Die uitbraken verhogen ook de kans op een heropflakkering in ons land, zeggen de onderzoekers. Op basis van de vaccinatiegraadcijfers en van de antistoffen gemeten bij een willekeurige steekproef van de Belgische bevolking, maakten we een statistisch-wiskundig model op. Samen met de pasgeborenen, die de bescherming van hun moeder vrij snel verliezen, zijn de jonge twintigers het meest vatbaar voor een infectie.

Dat is niet onlogisch: de huidige generatie jonge twintigers kwam niet in aanraking met het virus, een groot deel van hen werd niet of onvolledig gevaccineerd en bovendien hebben ze veel sociale contacten met anderen. Daarom vormen ze de motor van een mogelijke epidemie. Bij de start van het academiejaar verhoogt dat aantal contacten bovendien aanzienlijk.

De onderzoekers adviseren de leeftijdsgroep 18-30 jaar dan ook om hun vaccinatiestatus te laten nakijken en zich indien nodig te laten vaccineren. In vergelijking met de periode vóór de start van de vaccinatie tegen mazelen is het risico op verspreiding van het virus afgenomen met 90%. De voorbije jaren steeg de vaccinatiegraad voor twee dosissen vaccin tegen mazelen in Vlaanderen wezenlijk: van 80% in 2005 tot 92,5% in 2012.
De huidige vaccinatiecampagne van het Vlaams Agenschap Zorg en Gezondheid heeft tot doel om een vaccinatiegraad van 95% te bereiken bij de tienjarigen om aldus uiteindelijk tot de eliminatie van mazelen te komen.

Meer informatie
www.operatievaccinatie.be.
www.simid.be


Laatst bijgewerkt: februari 2021
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram