Zorg voor bejaarde ouders slopend voor hun kinderen

Laatst bijgewerkt: november 2020

nieuws De helft van de mantelzorgers ervaart lastig gedrag waar ze niet goed mee om kunnen.

Veel oudere mensen kampen met geheugenstoornissen. Daar weten de mantelzorgers nog wel mee om te aan. Ander ‘lastig’ gedrag is storender: de hulpbehoevende is dan negatief ingesteld, stelt zich afhankelijk of claimend op, of verwaarloost zichzelf.

‘Veel volwassenen die voor hun ouders zorgen, weten zich geen raad met die gedragingen. Vaak negeren ze die dan maar’, zeggen Sylvie Steenhaut en Nele Warlop van de Hogeschool Vives uit Kortijk. Zij deden een eerste, verkennend onderzoek naar dit taboe-onderwerp, onder 254 volwassenen tussen 40 en 65 jaar. De druk op deze generatie, die vaak nog kinderen in huis heeft en aan het werk is, is groot: de helft heeft een hulpbehoevende ouder.

Een op de drie vindt die zorg zwaar belastend, vooral wanneer werk of gezin eronder lijdt. De onderzoekers concluderen dat de professionele thuiszorg de mantelzorgers beter zou moeten ondersteunen.

Hulpverleners komen het vaakst (71 procent) aan huis voor de lichamelijke verzorging van de oudere of voor het huishouden (53 procent). Een op de drie hulpbehoevende ouders krijgt externe hulp bij verplaatsingen en bijna een op de drie krijgt maaltijden aan huis. Kinderen blijven meestal zelf de boodschappen doen ook als de oudere is opgenomen in een tehuis.

De meerderheid (87 procent) krijgt van vader of moeder waardering voor hun zorg. ‘Dat doet deugd.’


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram