Toevoegen geur aan voeding

nieuws Het toevoegen van extra geuren aan voedsel zorgt ervoor dat ouderen beter eten.
Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Nu eten veel bejaarden niet meer voldoende omdat ouder worden in combinatie met met het gebruik van medicijnen het reuk-en smaakvermogen doet afnemen.
Gerontologen prof.Tony Mets en dr.Martijn Griep voerden testen uit bij een vijftigtal proefpersonen,zowel jongeren als ouderen.Zij kregen telkens twee yoghurts voorgeschoteld,de ene versterkt met een aarbeienaroma,de andere zonder.
De jongeren grepen steevast naar de yoghurt zonder aroma,de ouderen naar die mét.
'Ondervoeding bij bejaarden is een vrij courant probleem',legt Mets uit,al kan hij er geen percentage op plakken.'Dat komt omdat ouderen doorgaans een belangrijk verlies van geur en smaak kennen,vooral wanneer ze medicijnen slikken',zo zegt hij.
'Door extra geuren aan hun maaltijden toe te voegen kan dat probleem aangepakt worden.Misschien moeten bejaardentehuizen er maar eens over denken om het voedsel anders te bereiden,met sterkere geurconcentraties. 'Aroma's kan je gewoon kopen in de supermarkt',aldus prof.Mets.


Laatst bijgewerkt: november 2005

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram