Snellere diagnose hartfalen kan hospitalisatie voorkomen.

nieuws Elk jaar komen er in België meer dan 15.000 nieuwe patiënten met hartfalen bij. De helft van deze patiënten wordt gedurende de eerste maand na de diagnose opgenomen in een ziekenhuis. Indien de diagnose in een vroeger stadium van de ziekte gesteld zou worden, dan zou een aantal hospitalisaties kunnen voorkomen worden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel voor het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.

Hartfalen is een ziekte waarbij het hart problemen heeft om voldoende bloed naar de verschillende organen te pompen. De aandoening komt vooral voor bij oudere mensen. Jaarlijks worden ongeveer 15.000 nieuwe gevallen van hartfalen vastgesteld. De gemiddelde leeftijd waarop de diagnose gesteld wordt is 78 jaar. 51% van de patiënten wordt binnen de eerste maand na de diagnose opgenomen in een ziekenhuis. Indien op het ogenblik van de diagnose nachtelijke kortademigheid of vocht op de longen aanwezig is, dan is de kans op een hospitalisatie verhoogd.

De diagnose werd meestal gesteld als de patiënt al in fase 3 (50%) of fase 4 (27%) van de aandoening was. Na zes maanden was 19% van de patiënten overleden en na 12 maanden liep de sterfte op tot 26%. Dit komt neer op 2.972 overlijdens binnen de zes maanden na de diagnose en 4.067 overlijdens binnen het jaar na de diagnose. De kans om te overlijden werd het best voorspeld door de leeftijd op het ogenblik van de diagnose en de aanwezigheid van vocht op de longen. Indien oedeem (=vocht ter hoogte van enkels) aanwezig is, dan is de kans op hospitalisatie en overlijden maar half zo groot.

Hartfalen is een ziekte die bij de slachtoffers kortademigheid, onvermogen om grote inspanningen te leveren en gezwollen enkels veroorzaakt. Doordat de symptomen niet typisch zijn voor de aandoening en doordat de klachten langzaam aan beginnen, wordt de diagnose van hartfalen vaak in een laat stadium gesteld. Daardoor kan pas in een laat stadium begonnen worden met de behandeling en moeten de patiënten vaak op het ogenblik van de diagnose opgenomen worden in een ziekenhuis.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram