Slechtziendheid ouderen beter behandelen

nieuws Slechtziendheid komt nog op grote schaal voor bij ouderen maar is perfect te behandelen. Dit blijkt uit de recente publicatie van wetenschappelijke studies in de vakbladen Gerontology en Ophthalmic and Physiological Optics.
Engels onderzoek wijst uit dat 20 tot 50% van de senioren niet vastgestelde corrigeerbare visuele problemen heeft en dus slechtziend is. 7 tot 34% van deze slechtziende senioren zou al geholpen zijn met een bril. Het onderzoek besluit dat deze senioren aangemoedigd moeten worden door meer en betere publiciteit voor oogtesten.
Een jaarlijkse oogtest voor senioren is dus een must.
De drempel naar een oogtest blijkt nog steeds hoog te zijn voor senioren, waardoor behandeling van slechtziendheid uitblijft. De verminderde mobiliteit en vaak ook de angst voor eventuele ingrepen aan de ogen zijn een belangrijke verklaring voor het definitief uitstellen van een oogtest. Zo wijst Nederlands onderzoek bij 300 bewoners van een rusthuis uit dat ongeveer één derde van het totaal slecht ziet en dat meer dan 60% daarvan niet of onvoldoende wordt behandeld. Dit terwijl zij wel baat kunnen hebben bij een betere bril.

zie ook alle artikelen in rubriek ogen

zie ook alle artikelen in rubriek ogen

bron: Gerontology 2004; 2:96-101 & Ophthalmic and Physiological Optics 2004; 24:161

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram