Ouderen vrijen onveilig

nieuws Ouderen hebben in toenemende mate seksuele relaties buiten het huwelijk, maar gebruiken nauwelijks condooms. Dat wordt bevestigd in een recente Britse studie (gepubliceerd in International Journal of Epidemiology). De onderzoekers ondervroegen 11.000 heteroseksuele mannen en vrouwen over hun seksuele relaties tijdens het afgelopen jaar. 39% van de mannen en 20 % van de vrouwen had seks buiten een vaste relatie. Eén op vijf mannen had seks binnen de 24 uur na de eerste ontmoeting, bij de vrouwen was dit één op tien.

De overgrote meerderheid van de mannen gebruikte daarbij geen condoom, en het condoomgebruik vermindert met de leeftijd. In de groep van 16 tot 19 jaar gebruikte 68% van de mannen en van de vrouwen een condoom, tegenover slechts 38% mannen en 28% vrouwen in de groep van 35 tot 44 jaar. Het condoom wordt het minst gebruikt door dertigers en veertigers en in koppels waar het leeftijdsverschil groter is dan vijf jaar.
Diverse onderzoeken hebben nochtans aangetoond dat seksueel overdraagbare infecties steeds meer voorkomen bij ouderen. Zelfs HIV wordt silaan een probleem bij 50-plussers, zo blijkt uit een recent rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie: momenteel is meer dan een kwart van de HIV-patiënten ouder dan 50 jaar. Die toename zou onder meer te maken hebben met het feit dat ouderen zelden een condoom gebruiken.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram