Ouderen verblijven steeds langer in rusthuis | gezondheid.be

Ouderen verblijven steeds langer in rusthuis

nieuws Het aantal ouderen dat langer dan vijf jaar in een rusthuis verblijft, verdubbelde bijna tussen 2000 en 2010. Door het groeiend aantal 80-plussers zal dit aantal blijven stijgen. Zo blijkt uit een analyse van CM bij haar leden.

• In 2010 overleden iets meer dan 14 000 CM-leden in een rusthuis. 20 procent van hen woonde er al langer dan vijf jaar. In 2000 was dat slechts het geval voor 12 procent. De stijging doet zich overal in België voor, in de eerste plaats in Brussel. Daar woonde 23,5 procent van de bewoners bij hun overlijden in 2010 langer dan vijf jaar in het rusthuis. In Wallonië was dat 22,7 procent, in Vlaanderen 19 procent.

• De gemiddelde leeftijd waarop iemand naar het rusthuis gaat, is 82 jaar. Uit recente studies blijkt dat de levensverwachting sinds 2000 niet meer toeneemt met gezonde jaren, maar met wel zorgafhankelijke jaren.

• Niet alleen de stijgende levensverwachting verklaart het langere verblijf in het rusthuis en het groter aantal zorgafhankelijke jaren. Ook verschillende maatschappelijke factoren spelen een rol, in de eerste plaats in de grote steden: laag inkomen, onaangepaste woningen, dure huurhuizen of -appartementen, geen toegang tot thuiszorg, sociaal isolement en bijgevolg de afwezigheid van mantelzorg.

• Dat vertaalt zich in een groot aantal rusthuisbewoners met een lage zorgafhankelijkheid (Katz-schaal: categorie O: fysisch volledig onafhankelijk en niet dement). Een op de drie bewoners die in 2010 overleden na een langdurig verblijf, was weinig zorgafhankelijk op het moment dat ze naar het rusthuis verhuisden. In 2000 was dat 18,6 procent (zie grafieken).
Als we de foto nemen van alle rusthuisbewoners in 2010, dan behoorde bijna een op de vier Brusselse rusthuisbewoners tot deze categorie O. In Wallonië was dat ruim 16 procent, in Vlaanderen bijna 12 procent.

• Verder valt op dat mensen met recht op de verhoogde tegemoetkoming langer in het rusthuis verblijven. 21,8 procent was er bij zijn overlijden in 2010 langer dan vijf jaar. Bij rusthuisbewoners zonder verhoogde tegemoetkoming was dat 16,9 procent.

Investeren in thuiszorg
CM pleit voor meer investeringen in thuiszorg. De maximumfactuur in de zorg moet er komen.
Voor wie toch naar het rusthuis moet, wil CM voldoende, betaalbare plaatsen. Terwijl over de periode van tien jaar het aantal CM-leden ouder dan 80 jaar dat naar het rusthuis trok, steeg met 23 procent, nam het aantal plaatsen slechts toe met 6,8 procent. De factuur voor het rusthuis ligt gemiddeld hoger dan het pensioen.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.