Online beweegprogramma goed voor ouderen

nieuws Inactieve ouderen met overgewicht hebben baat bij een programma dat bewegen stimuleert, blijkt uit onderzoek van het LUMC, het Leids Universitair Medisch Centrum. Na drie maanden gebruik van Philips DirectLife, een internetprogramma in combinatie met een activiteitsmeter en online coaching, was de dagelijkse hoeveelheid beweging gestegen bij deelnemers aan het onderzoek. Bovendien daalde het gewicht, de buikomtrek en het vetpercentage aanzienlijk ten opzichte van de controlegroep. De ouderen vertoonden na drie maanden ook gunstiger bloedsuikerwaarden.

Aan het onderzoek deden 235 mensen tussen de zestig en zeventig jaar oud mee. Zij hadden een inactieve leefstijl en overgewicht. De helft van deze groep fungeerde als controlegroep. De proefpersonen droegen een klein apparaatje dat precies bijhield hoeveel ze bewogen. Die bewegingsmonitor was van minuut tot minuut uit te lezen op de pc. Op basis daarvan werd een doel gesteld om de activiteit te verhogen. Een online coach gaf via persoonlijke e-mails feedback op de activiteit en tips en adviezen om meer te bewegen.

De ouderen die met het programma werkten, bleken na drie maanden per dag 11 minuten meer matige tot flinke inspanning per dag te leveren dan de controlegroep. Ze verloren gemiddeld 1,5 kg lichaamsgewicht, de tailleomvang nam met 2,3 cm af en het vetpercentage daalde met 0,6 procent.
Ook de bloedwaarden verbeterden: zowel insuline als Hba1c daalden significant vergeleken met de controlegroep, wijzend op een verbeterde suikerhuishouding.

Volgens de onderzoekers kan men op deze manier ook inactieve ouderen met overgewicht, die bekend staan als een moeilijk te bereiken groep, een gezondere leefstijl aanreiken. Zij zien het programma als een goedkoop en makkelijk middel om de gezondheid van een groeiende groep ouderen te verbeteren.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram