Levensduur is familiezaak

Laatst bijgewerkt: juni 2022

nieuws Broers en zussen van mensen die honderd jaar of ouder zijn, hebben meer kans om zelf ook eeuweling te worden. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie, waarvan de eindconclusie luidt dat lang leven in heel wat gevallen een familietrek is. De al eerder geopperde stelling dat bepaalde genen de bereikte leeftijd gunstig beïnvloeden, wordt door de nieuwe bevindingen versterkt.


Onderzoekers Thomas Perls van de New England Centenarian Study in Boston en John Wilmoth van de universiteit van Californië in Berkeley onderzochten de leeftijden van broers en zussen in 444 Amerikaanse families waarvan minstens een lid honderd jaar of ouder is of was. Perls en zijn medewerkers kwamen na hun vragenronde onder meer tot de vaststelling dat een broer van een eeuweling of eeuwelinge zeventien keer meer kans heeft zelf honderd te worden dan de gemiddelde Amerikaan. De zus van een honderdjarige heeft minstens acht keer meer kans om zelf een eeuw te leven, schrijven ze in de Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA. Broers en zussen van eeuwelingen hebben zelfs de helft meer kans om de gemiddelde levensverwachting te overschrijden.

In 2001 kondigden dezelfde Amerikaanse vorsers al aan dat ze erin geslaagd waren een deel van de genetische volgorde van het chromosoom 4, dat een hoge leeftijd zou bevorderen, te achterhalen.
Bron: de Standaard
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram