Japanse vrouwen leven het langst

nieuws Voor het 16e achtereenvolgende jaar voert Japan de Top 10 aan van landen met de hoogste gemiddelde leeftijd. Voor vrouwen is dat 84,6 jaar en voor mannen 77,6 jaar. Zwitserland en Hong Kong volgen op de tweede en derde plaats, terwijl de gemiddelde leeftijd in IJsland sterk aan het toenemen is.
Dat Japanse mannen minder lang leven dan vrouwen, wordt vooral toegeschreven aan de kwakkelende economie van het land. Dit heeft geleid tot een toename van zelfmoord onder mannen van middelbare leeftijd. Hoewel Japan het land is dat het snelst vergrijsd, zien deskundigen de gemiddelde leeftijd in de nabije toekomst nog met zo’n acht jaar stijgen. Nieuwe medicijnen tegen kanker en hart- en vaatziekten zouden daarvoor verantwoordelijk moeten zijn.

Japan wordt op de voet gevolgd door Zwitserland met een gemiddelde leeftijd van 82,5 jaar en Hong Kong met een gemiddelde leeftijd van 82,4 jaar. In IJsland is vooral de gemiddelde leeftijd van mannen de laatste jaren enorm toegenomen. Met 77,5 jaar volgen ze de Japanse mannen op de voet. Ook het gemiddelde aantal levensjaren in Nederland is laatste decennia flink gegroeid. Een pasgeboren jongetje heeft op dit moment 74,6 jaren voor zich, een meisje maar liefst 80,3 jaar.


Laatst bijgewerkt: augustus 2001

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram