Te veel TV verhoogt diabetesrisico bij jongeren

nieuws Kinderen die meer dan 2 uur per dag TV kijken hebben een veel hoger risico om op latere leeftijd diabetes type 2 op te lopen dan kinderen die weinig TV kijken. Dat blijkt uit een studie die vorige week werd voorgesteld op het jaarcongres van de American Diabetes Association. Kinderen die veel TV kijken lopen namelijk een veel hoger risico om zwaarlijvig te zijn, wat een belangrijke risicofactor is voor type 2 diabetes.
In totaal werden 254 kinderen tussen 11 en 13 jaar bestudeerd. 30% van diegenen die meer dan 2u per dag TV keken waren zwaarlijvig tegenover 12% bij diegenen die minder dan 2u keken.
Type 2 diabetes wordt ook wel eens ouderdomsdiabetes genoemd omdat het meestal pas optreedt boven de leeftijd van 50 jaar. Maar de laatste jaren komt de ziekte op steeds jongere leeftijd voor. Bij type 2 diabetes reageert het lichaam niet meer op insuline, het hormoon dat ervoor zorgt dat de suiker in het bloed wordt afgezet in de cellen voor energie. Zwaarlijvigheid en inactiviteit zijn twee belangrijke risicofactoren. Bij diabetes type 1 produceert het lichaam te weinig insuline.

Lees ook: Alles wat je moet weten over diabetes


Laatst bijgewerkt: maart 2003
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram