Helpt muziek bij operatie?

123-OP-chirurgir-groen-kocher-08-15.jpg

nieuws Wie voor, tijdens of na een operatie naar muziek luistert, voelt zich beter op zijn gemak en heeft na de operatie minder pijnstillers nodig. Dat blijkt uit onderzoek aan de Queen Mary universiteit in Londen, gepubliceerd in The Lancet.

De studie analyseerde 73 onderzoeken, waaraan in totaal bijna 7.000 patiënten meededen. De patiënten werden tijdens de operatie geheel of gedeeltelijk verdoofd, maar mochten wel naar muziek luisteren. Er werd gekeken naar effecten van diverse types muziek: klassiek, instrumentaal, ofwel gekozen door de chirurg ofwel door de patiënt. De muziek werd aangeboden gedurende enkele minuten tot verschillende dagen.

Uit de studie blijkt dat muziek zowel pijn als angst na de ingreep vermindert. De patiënten hadden minder pijnstillers nodig en waren ook tevredener dan patiënten zonder muziek. Muziek had zelfs een gunstig effect bij patiënten met een volledige verdoving.

Het effect van muziek op postoperatieve pijn en angst is echter vrij bescheiden. Op een pijnschaal van één tot tien scoorden patiënten die muziek hadden gehoord, gemiddeld één punt lager dan de controlegroep zonder muziek.

Laatst bijgewerkt: augustus 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram