Eerste succesvolle LESS-ingrepen urologie in UZ Gent

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Op de dienst Urologie van het Universitair Ziekenhuis Gent zijn begin januari een tiener en een adolescent met succes geopereerd met de nieuwe LESS-techniek, een Europese primeur. LESS staat voor ‘Laparo-Endoscopic Single Site surgery’ en is een verdere verfijning van de klassieke laparoscopie of kijkoperatie. Er wordt nl. slechts één opening gemaakt voor de laparoscoop, meestal ter hoogte van de navel. Het grote voordeel voor de patiënt is de vermindering van het aantal littekens: bij een klassieke laparoscopie worden drie tot vier openingen en littekens gemaakt, met LESS wordt dit beperkt tot één litteken, meestal in de navel. Daarnaast kunnen complicaties die met het maken van openingen gepaard gaan, beperkt worden.
LESS-heelkunde kan gebruikt worden voor verschillende urologische operaties: behandeling van spataders rond de teelballen (varicocèle), verwijderen van een nier (bv. bij nierkanker) of lymfeklieren in het kleine bekken bij prostaatkanker en correctie of wegname van niet-ingedaalde teelballen (cryptorchidie).

Lees ook: Laparoscopie
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram