Slecht afplakken lui oog kan slechtziendheid veroorzaken

nieuws Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam hebben aangetoond dat kinderen met een lui oog dat op jonge leeftijd niet goed is afgeplakt, bijna twee keer zo veel kans hebben om op latere leeftijd slechtziend te worden. Zij publiceren hun bevindingen in het novembernummer van de British Journal of Ophthalmology.
Ruim 3% van de kinderen heeft een lui oog. Het oog wordt "lui", ziet slecht, doordat het kind scheel ziet of doordat het kind eigenlijk een bril met verschillende sterkte voor beide ogen nodig heeft. Vóór de leeftijd van zes jaar is een lui oog goed te behandelen door het andere, niet-luie oog enkele uren per dag af te plakken met een oogpleister. Bij een derde van de kinderen met een lui oog, dus ongeveer 1% van alle kinderen, lukt het niet om voldoende af te plakken. Die kinderen hebben een grotere kans om met beide ogen slechtziend te worden, want één oog is bij hen van jongs af aan al slechtziend. Bij slechtziendheid aan beide ogen kan je niet meer zonder loep lezen.

Lees ook: Lui oog (Amblyopie): 'In de praktijk vaak een gebrekkige behandeling'


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram