Oogdruppels kunnen bijziendheid bij kinderen uitstellen of vertragen

123-dr-oz-oog-kinf-oogoz-12-16.jpg

nieuws

Oogdruppels met atropine, een medicijn dat de oogspier ontspant die verantwoordelijk is voor het scherpstellen van het zicht, kan het ontstaan van bijziendheid bij kinderen vertragen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Lees ook: Refractieve chirurgie: ooglaser en inplantlenzen

Alsmaar meer kinderen bijziend

Myopie, ook wel bijziendheid genoemd, is een onomkeerbare aandoening waarbij de oogbol van voren naar achteren te lang wordt, waardoor het zicht in de verte wazig wordt. Vandaag lijdt ongeveer een vierde van de wereldbevolking aan myopie, maar als de evolutie van de laatste decennia zich doorzet zou tegen 2050 de helft van de mensen wereldwijd bijziend zijn. De aandoening begint meestal in de kindertijd, en hoe vroeger het begint, hoe slechter het zicht in de toekomst. Bovendien verhoogt myopie de kans op andere oogaandoeningen zoals cataract, glaucoom en maculaire degeneratie.

Lees ook: Langere schermtijd vergroot risico op bijziendheid bij jongeren

Atropine tegen bijziendheid

Onderzoekers zijn duchtig op zoek naar behandelingen om bijziendheid aan te pakken of, beter nog, te voorkomen. Zo ook oogarts Jason Yam van de Chinese Universiteit van Hong Kong. Oogdruppels met een lage dosis atropine worden momenteel al gebruikt om de ontwikkeling van bijziendheid te vertragen, maar Yam en z’n team besloten te onderzoeken of de oogdruppels ook preventief kunnen worden ingezet om de ‘start’ van myopie uit te stellen.

Lees ook: Zijn goedkope leesbrilletjes slecht voor je ogen?

Het team rekruteerde daarvoor 353 niet bijziende kinderen uit Hong Kong, tussen 4 en 9 jaar en gaf elke deelnemer ’s nachts twee jaar lang oogdruppels met 0,05 procent atropine, 0,01 procent atropine of een placebo. Zo bleek dat de groep die de hoogste dosis atropine kreeg opvallend minder vaak bijziendheid ontwikkelden (25 procent) ten opzichte van de andere groepen (50 procent). 

Hoewel de resultaten hoopgevend zijn, is meer en grootschaliger onderzoek nodig om de exacte effecten van atropine in kaart te brengen. 

Lees ook: Kan het kwaad om in je ogen te wrijven?

Bronnen:
https://jamanetwork.com
https://www.sciencenews.org

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram