Ontspanning door geluiden of beelden: wat is ASMR?

In dit artikel
Ontspanning door geluiden of beelden: wat is ASMR?

dossier

ASMR of Autonomous Sensory Meridian Response is een gevoelssensatie die je krijgt door een bepaalde auditieve of visuele prikkel. Je krijgt een kalmerend, tintelend en gelukzalig gevoel op je hoofdhuid en gezicht dat zich verspreidt naar je rug en ledematen. Voor velen is het een manier om tot rust te komen in tijden van stress. Anderen zijn dan weer niet gevoelig voor ASMR. Sinds de lockdown werden ASMR-filmpjes een ware hit op YouTube.

Lees ook: Non sleep deep rest (NSDR): ontspanningsoefening voor een mentale boost

Hoe werkt ASMR?

Getty_asmr_micro_2023.jpg

© Getty Images

Het effect van ASMR komt tot stand door een kruising van de zintuigen: je ontvangt visuele en auditieve triggers die een bijna tastbare sensatie opwekken. Je kan het vergelijken met het gevoel dat je krijgt als iemand je hoofd masseert, maar bij ASMR is er niet noodzakelijk aanraking. 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de prikkels uit de ASMR-filmpjes bepaalde gebieden in de hersenen stimuleren die betrokken zijn bij onder andere sociale cognitie, sociaal gedrag, zelfbewustzijn, zelfcontrole en tevredenheid. Daardoor zou je je kalm, ontspannen en slaperig voelen en je hartslag zou lager worden. Het zou bovendien een positief effect hebben op slapeloosheid, angst en depressie.

De werking is in feite niet zo verschillend als bij meditatie. Een persoon wordt afgeleid van zijn zorgen door troostende en vertrouwde geluiden die hen doen denken aan hun kindertijd. Of de filmpjes geven hen het gevoel dat ze persoonlijke aandacht krijgen, ook al zijn ze slechts een van de duizenden mensen die kijken.

Lees ook: Wat gebeurt er met je hersenen als je te weinig slaapt?

ASMR op YouTube

De prikkels die het ontspannen gevoel opwekken kunnen sterk variëren: het zijn soms zachte, repetitieve geluiden zoals fluisteren, tikken, kraken, maar voor anderen zijn het net hardere geluiden, zoals drukte en stemmen, die hun stress laten wegglijden.

Op YouTube vind je miljoenen video’s van ASMRtists (ASMR-artiesten) die beelden en/of geluiden produceren om je dat specifieke gevoel te geven. In de filmpjes hoor je bijvoorbeeld zacht gefluister, getik op voorwerpen, blazen, watergeluiden, het kamen van haar, een kappersbeurt of het geluid van een potlood op papier. Ook krabben op allerhande oppervlakken blijkt enorm populair.

Lees ook: Wat maakt yoga zo gezond?

Is het voor iedereen?

Sommige personen vinden niks aan ASMR, voor anderen is het dan weer een openbaring. Ook de intensiteit van het gevoel kan verschillen. Waarom de ene er gevoeliger voor is dan de andere, kan men nog niet verklaren. Mogelijks heeft het te maken met ervaringen uit onze jeugd. Je kan bijvoorbeeld een aangenaam gevoel ervaren bij een bepaald geluid dat je associeert met een activiteit die je als kind rustig maakte. Wetenschappers denken ook dat mensen die gevoeliger zijn voor hun omgeving, ASMR intenser ervaren.

Wat jij een ontspannend geluid vindt, kan voor iemand anders overigens ergerlijk zijn. Om erachter te komen of ASMR iets voor jou is en welke prikkels je dan wel kunnen stimuleren, zal je zelf op onderzoek moeten gaan in de wereld van ASMR. Hieronder vind je alvast een voorbeeldfilmpje.

Lees ook: Misokinesie: als je frustratie voelt bij gefriemel van anderen

Bronnen:
https://www.psychologytoday.com
https://www.verywellmind.com
https://www.bbc.co.uk

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram