Risico op allergische reacties met antiseptica met chloorhexedine

123-ontsmetting-antiseptica-12-17.jpg

nieuws

Ontsmettingsmiddelen (antiseptica) die chloorhexedinegluconaat bevatten kunnen ernstige allergische reacties uitlokken, zo meldt het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA. 

Hoewel het zelden voorkomt, is het aantal meldingen van ernstige allergische reacties veroorzaakt door dergelijke producten in de afgelopen jaren toegenomen. Deze allergische reacties omvatten onder andere ademhalingsmoeilijkheden of wheezing, zwelling van het gezicht, een soms ernstige huiduitslag, of zelfs anafylactische shock. Deze effecten treden meestal op binnen enkele minuten na het aanbrengen van het antisepticum. 

Dergelijke reacties werden beschreven met de oplossingen en zepen, maar ook met andere farmaceutische vormen (crèmes, mondspoelingen, sprays voor oraal gebruik, zuigtabletten) en andere chloorhexidinezouten (chloorhexidinehydrochloride en -
acetaat). 

Het gaat onder meer om producten zoals Hibidil, Hibiscrub, Hibitane, Medisepta, HAC, Golaseptine enzovoort. 

De FDA raadt aan om het gebruik van het antisepticum onmiddellijk te stoppen en dringend een arts te raadplegen wanneer deze symptomen optreden.
Gezien chloorhexidine zeer vaak wordt gebruikt en verkrijgbaar is zonder medisch voorschrift, is het belangrijk de patiënten te informeren over dit mogelijk ernstig risico, zo stelt het Belgische geneesmiddelenagentschap FAGG.

bron: Ontsmettingsmiddelen (antiseptica) die chloorhexedinegluconaat bevatten kunnen ernstige allergische reacties uitlokken, zo meldt het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA.

Laatst bijgewerkt: december 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram