Risico op allergische reacties met antiseptica met chloorhexedine

Laatst bijgewerkt: december 2017
123-ontsmetting-antiseptica-12-17.jpg

nieuws

Ontsmettingsmiddelen (antiseptica) die chloorhexedinegluconaat bevatten kunnen ernstige allergische reacties uitlokken, zo meldt het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA. 

Hoewel het zelden voorkomt, is het aantal meldingen van ernstige allergische reacties veroorzaakt door dergelijke producten in de afgelopen jaren toegenomen. Deze allergische reacties omvatten onder andere ademhalingsmoeilijkheden of wheezing, zwelling van het gezicht, een soms ernstige huiduitslag, of zelfs anafylactische shock. Deze effecten treden meestal op binnen enkele minuten na het aanbrengen van het antisepticum. 

Dergelijke reacties werden beschreven met de oplossingen en zepen, maar ook met andere farmaceutische vormen (crèmes, mondspoelingen, sprays voor oraal gebruik, zuigtabletten) en andere chloorhexidinezouten (chloorhexidinehydrochloride en -
acetaat). 

Het gaat onder meer om producten zoals Hibidil, Hibiscrub, Hibitane, Medisepta, HAC, Golaseptine enzovoort. 

De FDA raadt aan om het gebruik van het antisepticum onmiddellijk te stoppen en dringend een arts te raadplegen wanneer deze symptomen optreden.
Gezien chloorhexidine zeer vaak wordt gebruikt en verkrijgbaar is zonder medisch voorschrift, is het belangrijk de patiënten te informeren over dit mogelijk ernstig risico, zo stelt het Belgische geneesmiddelenagentschap FAGG.


bron: Ontsmettingsmiddelen (antiseptica) die chloorhexedinegluconaat bevatten kunnen ernstige allergische reacties uitlokken, zo meldt het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram