Verbod pesticiden vanaf 2015

123-werk-tuin-pesticid-gif-natuur-170_10.jpg

nieuws Vanaf 1 januari 2015 geldt voor alle openbare diensten een verbod op het gebruik van pesticiden. Pesticiden kunnen dan enkel nog gebruikt worden onder specifieke voorwaarden na het doorlopen van een procedure.

• Dit verbod geldt ook voor scholen, ziekenhuizen, kinderdagverblijven en zorginstellingen. Ze mogen dus geen pesticiden gebruiken in de tuinen, op de speelplaatsen, parkeerplaatsen enzovoorts.

Trottoirs en bermen zijn ook openbaar domein. Ook als het onderhoud ervan door de bewoner of beheerder van het gebouw gebeurt, moet dit pesticidenvrij. U mag dus geen pesticiden gebruiken op de stoep voor uw huis.

• Voor private sportterreinen, private recreatiedomeinen en verharde (bedrijfs)terreinen groter dan 200 m geldt geldt een minimumgebruik. Dit houdt in dat het pesticidengebruik moet dalen en dat pesticiden alleen pleksgewijs mogen toegepast worden. Waar het kan, moet gekozen worden voor niet-chemische alternatieven. Als een terrein (her)aangelegd wordt, moet het ontwerp getoetst worden aan een pesticidenvrij beheer. Het doel is dat al van bij het ontwerp van terreinen rekening gehouden met een pesticidenvrij beheer.

• Binnen een zone van minstens 6 meter langs een waterloop, is het verboden om pesticiden te gebruiken.

• Als u binnen een bepaalde afstand woont van een zone waar grondwater wordt gewonnen voor de productie van drinkwater, dan is het gebruik van pesticiden verboden.

Particulieren mogen alleen pesticiden gebruiken als zij
- de voorschriften op de verpakking strikt volgen
- alleen biociden gebruiken die erkend zijn door de federale overheid
- alleen gewasbeschermingsmiddelen die erkend werden voor amateurgebruik (met een G in het erkenningsnummer).

Pesticiden omvatten de gewasbeschermingsmiddelen en de biociden. Bekende voorbeelden van gewasbeschermingsmiddelen zijn de herbiciden (tegen ongewenste planten), fungiciden (voor het doden van schimmels) en insecticiden (tegen ongewenste insecten). Voorbeelden van biociden zijn rodenticiden (voor het doden van knaagdieren, zoals ratten ) en algiciden (tegen groene aanslag).

Laatst bijgewerkt: december 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram