Test voorspelt ernst van reactie op hazelnootallergie

123-hazelnoten-chocolade-allerg-snoep-170-12.jpg

nieuws Overgevoeligheid aan hazelnoten is een van de sterkst groeiende allergieën in Europa. Deze noten worden steeds vaker geconsumeerd, onder meer in chocolade. Niet alleen volwassenen reageren allergisch, maar ook steeds vaker kleine kinderen.

Een allergische reactie op het eten van hazelnoten kan zich op verschillende manieren uiten: er kunnen zich onschuldige symptomen voordoen zoals een kriebel in de mond, maar een hazelnoot-allergie kan, vooral bij kleine kinderen, ook hevige en zelfs levensbedreigende symptomen uitlokken, zoals ernstige opzwelling van het aangezicht en kortademigheid. Voor die patiënten betekent een minimale hoeveelheid hazelnoten een levensbedreigende situatie. Zij moeten altijd de nodige medicatie op zak hebben.

Wetenschapper van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen hebben een nieuwe test ontwikkeld die het mogelijk maakt om te voorspellen hoe ernstig de reactie op een hazelnootallergie zal zijn.
Het verschil in reactie wordt veroorzaakt door antistoffen tegen verschillende eiwitten (Cor a) die in hazelnoten zitten. Deze kunnen worden opgespoord in het bloed. Antistoffen tegen Cor a 1 en Cor a 2 zorgen bij volwassenen meestal slechts voor ongevaarlijke symptomen zoals de kriebel. Uit eerder onderzoek bleek dat vooral bij kleine kinderen antistoffen tegen Cor a 9 en Cor a 11 kunnen leiden tot ademnood of bloeddrukproblemen.

Uit het meest recente onderzoek blijkt dat ook antistoffen tegen het eiwit Cor a 14 tot heftige reacties kunnen leiden.
Wanneer kleine kinderen getest worden op de aanwezigheid van de antistoffen tegen deze drie gevaarlijke eiwitten, kunnen alle kinderen met ernstige reacties kunnen worden opgespoord. Met deze test kunnen dokters voorspellen welk soort reactie door het consumeren van hazelnoot zal uitgelokt worden.


Laatst bijgewerkt: december 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram