Verhogen nicotinepleisters tijdens zwangerschap risico op ADHD?

Laatst bijgewerkt: mei 2022

nieuws Verschillende studies hebben aangetoond dat kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap rookten, een verhoogde kans op ADHD hebben. Volgens een nieuwe Deense studie lopen ook kinderen van vrouwen die tijdens hun zwangerschap een nicotinepleister gebruikten, een hogere kans op ADHD hebben. De studie verscheen in het medisch tijdschrift Pediatrics. De auteurs benadrukken dat dit niet betekent dat de nicotinepleisters ADHD veroorzaken. Het zou kunnen dat vrouwen die roken zelf meer kans hebben op ADHD, en die aanleg doorgeven aan hun kinderen.

De studie analyseerde de geboortegegevens van ruim 80.000 Deense kinderen geboren tussen 1996 en 2002. De moeders werden tijdens de zwangerschap ondervraagd of ze rookten dan nicotinepleisters of andere nicotinevervangers gebruikten. Tien jaar later werden de kinderen onderzocht en bij ca. 2% werd ADHD vastgesteld. Kinderen waarvan beide ouders rookten, hadden 83 procent meer kans op ADHD in vergelijking met kinderen van niet-rokers. Kinderen van moeders die nicotinevervangers hadden gebruikt, hadden ongeveer een even hoge kans op ADHD als kinderen van rokende moeders. Maar in vergelijking met een rokende moder hadden ze een beter geboortegewicht.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram