Shiazo: een substituut voor tabak?

nieuws Shiazo, een nieuwe manier om een waterpijp te gebruiken zonder dat er tabak aan te pas komt, kent behoorlijk wat succes. Het principe ervan is om rookontwikkeling door brandende tabak te vermijden.

Shiazo bestaat uit kleine poreuze steentjes geschikt voor elke waterpijp en elke vorm van de tabakskop. De steentjes kunnen vocht opslaan. Ze worden gemengd met melasse en diverse aroma’s. Van zodra de stenen verhit worden door het brandend kooltje van de waterpijp, verspreiden ze een dichte, lauwe en gearomatiseerde waterdamp. Er komt geen rook maar alleen waterdamp vrij omdat er geen vaste stoffen inzitten.
Bepaalde shiazo moeten thuis bereid worden door de ingrediënten zelf te mengen, andere zijn klaar voor gebruik.

Het principe van de shiazo sluit nauw aan bij dat van de elektronische sigaret, afgezien van het feit dat de waterdamp bij de sigaret afkomstig is van het verwarmen van propyleenglycol. Bij de shiazo komt de damp door het verhitten van de mengeling aroma-melasse-steen. Daarvan bestaan nog geen giftigheidsstests.

Het is momenteel dus onmogelijk te zeggen of de shiazo minder of niet ongezond is. Net zoals voor de elektronische sigaret, is ook hier het voorzorgsprincipe – wees voorzichtig bij wetenschappelijke onzekerheid – van toepassing.

Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram