Nicotine schaadt puberhersenen

nieuws Jong beginnen met roken kan op latere leeftijd aandachtsstoornissen veroorzaken. Onderzoekers van de Vrije Universiteit van Amsterdam hebben een nieuw mechanisme ontdekt dat verklaart hoe blootstelling aan nicotine op jonge leeftijd schade aan het brein tot gevolg kan hebben. Het onderzoek verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Neuroscience.

De onderzoekers stelden adolescente ratten gedurende een beperkte periode bloot aan nicotine. Wanneer de dieren eenmaal volwassen waren, bleek het concentratievermogen lager te zijn en hun impulsiviteit hoger. De nicotine bleek dus langetermijnschade op te leveren: de ratten vertoonden als volwassenen gedragsproblemen. Ratten die alleen als volwassene nicotine binnenkregen, hadden geen last van blijvende problemen. De studie laat zien dat de hersenen gedurende de adolescentie heel kwetsbaar zijn voor verslavende stoffen, zoals nicotine.

Vertaald naar de mens kan jong (-16 jaar) beginnen met roken een rol hebben in het ontstaan van aandachtsstoornissen in de volwassenheid.
De onderzoekers ontdekten dat het eiwit metabotrope glutamaat receptor 2 (mGluR2) bij puberratten na blootstelling aan nicotine in aantal afnam en slechter functioneerde in het hersengebied dat betrokken is bij cognitieve functies zoals beslissingen nemen en plannen. Het eiwit voorkomt overstimulatie van zenuwcellen. Met medicijnen konden de onderzoekers de werking van het door nicotine aangetaste eiwit weer herstellen.
Hoe nicotine in het menselijk brein problemen veroorzaakt kan op basis van deze studie nog niet achterhaald worden. Dergelijk onderzoek, waarbij proefpersonen een korte en specifieke periode aan nicotine worden blootgesteld, is bij mensen moeilijk te herhalen. Juist personen die als jongvolwassene beginnen met roken, blijven namelijk de rest van hun leven roken


Laatst bijgewerkt: februari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram