Antibiotica helpen niet bij sinusitis

nieuws Nieuw onderzoek gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association en in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde bevestigt dat antibiotica een of nauwelijks zin hebben bij een acute rinosinusitis. Mensen met sinusitis die antibiotica kregen waren na drie dagen niet beter af, dan mensen die geen antibiotica namen: ze hadden niet minder klachten, hun levenskwaliteit was niet beter, ze waren niet sneller genezen, konden niet sneller opnieuw aan het werk en het aantal complicaties verminderde evenmin.

In het Nederlandse onderzoek werden 47 patiënten die in een ziekenhuis waren opgenomen met complicaties van een acute rhinosinusitis onderzocht. Gedurende de opname werden alle patiënten behandeld met intraveneuze antibiotica. Er bleek evenwel geen verschil te bestaan tussen het optreden en de ernst van de complicaties tussen patiënten die voor hun opname in het ziekenhuis antibiotica hadden gekregen en patiënten die geen antibiotica hadden genomen.

Het Amerikaanse onderzoek ging na of patiënten met sinusitus die antibiotica (amoxicillin) kregen sneller genazen en minder klachten hadden dan patiënten die een placebo kregen. Dat bleek dus niet het geval te zijn.


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram