Welke muziek kiezen tijdens de bevalling?

123-vr-zw-koptelefoon-muziek-04-16.jpg

nieuws Spotify heeft samen met de Amerikaanse gynaecoloog Jacques Moritz een ideale playlist gemaakt om vrouwen te ondersteunen tijdens de bevalling. De playlist weerspiegelt het geboorteproces, door te starten met nummers die langzaam en rustig zijn, om vervolgens over te gaan op nummers met een sterkere beat als het tijd is om te persen. De playlist sluit af met de Unaccompanied Cello Suite No. 1 van Johann Sebastian Bach door Yo-Yo Ma, als de moeder de baby in de armen houdt.
Dat meldt het Vakblad Vroeg.

Uit onderzoek van Moritz bleek dat 70 procent van zijn patiënten speciale playlists voor de bevalling aanmaken. Volgens Moritz heeft muziek een sterke invloed op het limbisch systeem van ons zenuwstelstel, dat onze herinneringen, emoties en gevoelens van angst en pijn reguleert. Het is daarom logisch dat vrouwen muziek inzetten tijdens de bevalling als een bron van geruststelling en kracht.
Daarnaast kunnen ziekenhuizen, met name verloskamers, luidruchtige en verontrustende plekken zijn. Een goede playlist kan helpen om vrouwen af te leiden van deze geluiden en om angst en pijn beter te kunnen controleren. Dit leidt allemaal tot een fijnere bevalling.

1. Pearl Jam - Just Breathe
2. James Bay - Let It Go
3. Regina Spektor - Don't Leave Me
4. Sigur Rós - Festival
5. Death Cab for Cutie - Transatlanticism
6. The Lumineers - Ho Hey
7. Norah Jones - Sunrise
8. Craft Spells - After the Moment
9. Xavier Rudd - Follow the Sun
10. Lucinda Williams - Fruits of My Labor
11. John Lennon - Beautiful Boy (Darling Boy)
12. Colbie Caillat - Capri
13. D'Angelo - Really Love
14. Milton Nascimento - Nos Bailes Da Vida
15. Coldplay - Don't Panic
16. Fleet Foxes - Your Protector
17. Yeah Yeah Yeahs - Maps
18. Kygo Maty Noyes - Stay
19. P!nk - Try
20. Muse - Starlight
21. John Legend - All of Me - Tiesto's Birthday Remix
22. David Bowie, Queen - Under Pressure
23. U2 - With or Without You
24. Wilco - Impossible Germany
25. Arcade Fire - Wake Up
26. R.E.M. - Nightswimming
27. Patty Griffin - Heavenly Day
28. Iron & Wine - Naked As We Came
29. Beyoncé - Blue
30. Johann Sebastian Bach, Yo-Yo Ma - Unaccompanied Cello Suite No. 1

U vindt de bevalling playlist hier.
https://embed.spotify.com/?uri=spotify%3Auser%3Aspotifyusa%3Aplaylist%3A3RGuZn0I0WjJoRKR2zWjeV

Zelf een playlist samenstellen?
Voor het samenstellen van een eigen playlist heeft Moritz volgende tips:

• Geruststellend en bekend: Muziek die afgespeeld wordt tijdens een bevalling moet geruststellend en bekend zijn (niet te verwarren met relaxend) om de aanstaande moeder op haar gemak te stellen. De verloskamer is geen plek om te experimenteren met een nieuwe muzikant of muziekgenre, maar is juist een plek om te luisteren naar bekende en favoriete nummers. Dr. Moritz raadt vrouwen vooral aan om hun favoriete nummers uit hun tienerjaren te selecteren, omdat we deze periode vaak als prettig herinneren.

Sterke instrumentale muziek: Nummers voor tijdens de bevalling kunnen het beste sterke instrumentale onderdelen hebben, omdat de hersenen dit intuïtief beter verwerken. Muziek met zang kunnen daarentegen voor afleiding zorgen. Als je liever muziek luistert met zang, dan kun je beter nummers kiezen die gezongen zijn in een vreemde taal, deze hebben hetzelfde effect als instrumentale nummers.

Lengte en afwisseling: De duur van een bevalling verschilt natuurlijk per persoon. Daarom kunnen aanstaande moeders beter een lange playlist aanmaken met een breed scala aan artiesten. Dr. Moritz raadt aan om een playlist van minimaal vijf uur aan te maken. Een ideale lengte is volgens hem tien uur.

Mooi: Tot slot moeten nummers voor de bevalling playlist mooie nummers zijn, en moeten een vrouw mooi laten voelen. Het moment van de geboorte is een emotioneel en memorabel moment, en daarom moet de muziek die je aan dat moment doet denken het gevoel van schoonheid en emotie weerspiegelen. Onderzoek heeft aangetoond dat de foetus muziek herkent dat het in de baarmoeder gehoord heeft, dus zorg ervoor dat die herinneringen ook mooi zijn.

Bron
www.vakbladvroeg.nl/nieuws/artikel/1493/
https://play.spotify.com/user/spotifyusa/playlist/3RGuZn0I0WjJoRKR2zWjeV?play=true&utm_source=open.spotify.com&utm_medium=open
www.nydailynews.com/life-style/health/spotify-nyc-doc-create-perfect-playlist-giving-birth-article-1.2551421


Laatst bijgewerkt: maart 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram