Hoe leert u peuters tanden poetsen?

123-kind-tanden-poetsen-07-15.jpg

nieuws Vier op de vijf kinderen tot 6 jaar poetsen hun tanden niet zoals het hoort. Dat blijkt uit een enquête van het ziekenfonds CM bij 450 ouders. Vooral de frequentie van tanden poetsen laat te wensen over: slechts 29 procent van de kinderen tot zes jaar poetst de tanden twee keer per dag.

Vanaf wanneer tanden poetsen?
Men raadt aan om te starten met tandenpoetsen vanaf de doorbraak van de eerste melktand. Dit gebeurt meestal rond de leeftijd van 6 à 8 maanden. Op die manier worden kinderen al op jonge leeftijd met dit dagelijks ritueel vertrouwd gemaakt. Bovendien kan men door het dagelijks poetsen de tandplaque verwijderen en zo de kans op cariësontwikkeling verminderen.

Hoe vaak poetsen?
Aangeraden wordt om de tanden eenmaal per dag te poetsen tot de leeftijd van één jaar, nadien twee keer per dag, 's morgens en 's avonds.

Hoe correct poetsen?
• In het begin moeten de ouders / verzorgers de tandjes poetsen. Met een klein en zacht borsteltje worden de tandjes lichtjes geschrobd met een horizontale heen- en weergaande beweging.
Geleidelijk aan kan het kind zelf de tanden poetsen. Tot de leeftijd van 8 à 10 jaar moeten de ouders of verzorgers het kind daarbij helpen. Poets daarom de tanden en kiezen bij kinderen tot die leeftijd ten minste 1x per dag na, ook als uw kind elektrisch poetst. Poets in ieder geval ‘s avonds na. Als een kind verzorgd en vlot kan schrijven, is het meestal ook voldoende handig om goed te kunnen poetsen.

• Bij kinderen leren we de horizontale schrobmethode aan als poetsbeweging. Deze methode is vrij eenvoudig, makkelijk aan te leren en volstaat voor het reinigen van melktanden. Wanneer het kind ouder wordt, zullen we overschakelen op de 'gemodificeerde Bass-methode’ waarbij cirkelvormige bewegingen worden gemaakt met de tandenborstel. Het tijdstip waarop dit gebeurt is individueel verschillend, maar situeert zich rond de leeftijd van 10 à 12 jaar.

Bij de horizontale schrobmethode worden de vlakken van de tanden gereinigd met korte, horizontale heen- en weergaande bewegingen. De buiten-, binnen- en kauwvlakken worden afzonderlijk gepoetst.
- Zet de tandenborstel recht op de tanden. Poets zachtjes en maak korte horizontale bewegingen.
- Poets in een vaste volgorde. Als u een vaste volgorde aanhoudt, leert u uw kind systematisch poetsen. Zo is er minder kans dat u plekjes overslaat.
Poets eerst de tanden in de onderkaak: eerst de binnenkant (achteraan bij de kiezen), dan de buitenkant. Poets vervolgens de kiezen en tanden in de bovenkaak: begin weer aan de binnenkant en vervolgens de buitenkant.
- Poets altijd de rand van het tandvlees mee.
- Neem er de tijd voor, minstens twee minuten.

• Gebruik een tandenborstel met een kleine borstelkop met zachte haren. Zo komt u overal makkelijk bij. Zodra kinderen een tandenborstel kunnen vasthouden, kunnen ze ook elektrisch poetsen. Er zijn speciale elektrische tandenborstels en opzetborstels voor kinderen. Een elektrische tandenborstel kan een hulpmiddel zijn om kinderen de tanden te leren poetsen.

• Er bestaan ook “poets-vingerhoedjes”; sommigen raden aan om de eerste weken en maanden te poetsen met een gaasje. Er is echter geen enkele contra-indicatie voor het poetsen met een tandenborstel van kindsbeen af. Integendeel, een kind kan best zo vroeg mogelijk wennen aan een tandenborstel in de mond.

• Kies een tandpasta met fluoride. Fluoride zorgt voor de versterking van het glazuur. Tot de leeftijd van zes jaar gebeurt dat best met een tandpasta die maximaal 1000 ppm fluoride bevat en vanaf de leeftijd van zes jaar met een tandpasta met een fluorideconcentratie van 1000 tot 1500 ppm.

• Het gebruik van interdentale reinigingsmiddelen, zoals tandzijde, is aan te bevelen. Het gebruik ervan is zeker aan te bevelen bij doorbraak van het definitieve gebit.
Met tandplakverklikkers kunt u controleren of de tanden en kiezen goed zijn gepoetst.

Maak tandenpoetsen leuk
• Tijdens het poetsen kunt u een verhaaltje vertellen, een liedje zingen, tellen of muziek aanzetten. Er zijn (on-line) diverse poetsliedjes te vinden. Kies iets dat 2 minuten duurt.
• Laat uw kind bijvoorbeeld zelf een tandenborstel uitkiezen of laat het zelf de tandpasta op de borstel doen.
- Geef het tanden poetsen een plaats in het avondritueel. Gewoontes werken.
- Tijdens het dagelijks badje kunt u de baby laten wennen aan een tandenborstel. Als u hem een babytandenborstel geeft, zal hij hem automatisch naar de mond brengen en erop knabbelen. Zo leert hij de borstel al kennen.
• Gebruik een stickerkaart. Na elke poetsbeurt mag je kind een stickertje plakken. Is de kaart vol, krijgt het een beloning
- Geef zelf het goede voorbeeld en poets samen met hem.

Laatst bijgewerkt: juli 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram