Verhoogt tandvulling risico op tandcariës?

Laatst bijgewerkt: februari 2016
123-vr-tandarts-angst-170_10.jpg

nieuws Volgens een Noors onderzoek in het vakblad Journal of Dentristy verhoogt een tandvulling het risico op tandcariës in een naburige gezonde tand.
De studie volgde gedurende vijf jaar 750 mensen van gemiddeld 15 jaar met cariës die een tandvulling hadden gekregen. Na vijf jaar bleek eenderde van de deelnemers ook cariës te hebben in een oorspronkelijk gezonde buurtand. Aanwezigheid van meerdere tandvullingen verhoogde de kans op cariës. De belangrijkste factor was echter matige tot slechte mondhygiëne: dat verhoogde het risico op cariës in de buurtand met 53%.

Het is op basis van dit onderzoek moeilijk te zeggen dat tandvullingen effectief een risicofactor voor tandcariës zijn. Het is bijvoorbeeld best mogelijk dat mensen met vullingen een slechtere mondhygiëne hebben, en dat dat uiteindelijk de oorzaak is van de verhoogde kans op tandcariës. Het enige besluit dat men uit dit onderzoek kan trekken is dat een vulling het probleem van tandcariës niet oplost zo lang het onderliggende probleem, met name een gebrekkige mondhygiëne, niet wordt aangepakt.

Journal of Dentristy
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0300571215300385
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram