Tips voor gezonde tanden

123m-vr-tandpasta-tanden-poetsen-02-17.jpg

nieuws Tweemaal per dag poetsen
Poets je tanden twee maal per dag gedurende telkens minstens 2 minuten met een aangepaste fluoridehoudende tandpasta. Regelmatig de tanden poetsen dient niet alleen om de tandplaque en de bacteriën te verwijderen maar ook om fluoride aan te brengen. Fluoride beschermt het tandglazuur tegen zuuraanvallen.

Jong geleerd is oud gedaan
Zodra je kind zijn of haar eerste tandjes krijgt, kan je starten met het leerproces. Zorg voor een leuke tandenborstel en fluoridetandpasta aangepast voor kleine kinderen. Toon daarna je kind hoe het moet, zij leren immers veel door hun ouders te kopiëren. Dit doe je best op een speelse manier, bijvoorbeeld door zijn of haar favoriete liedje te spelen tijdens het tandenpoetsen. Het is belangrijk om een zekere routine aan te leren zodat je kind leert dat tandenpoetsen bij het ochtend- en avondritueel hoort.

Overschat het belang van spoelen niet
Er bestaan heel wat foute denkbeelden over spoelmiddel voor de mond: het kan aan alle hoeken van je gebit en het zou je gebit grondiger reinigen omdat het plaatsen bereikt waar je reguliere tandenborstel niet bij kan. Toch toont onderzoek aan dat spoelen de tandplaque niet verwijdert maar hoogstens afremt. Bovendien geeft het een vals gevoel van frisheid en schoonheid in de mond. Conclusie: spoelen mag, maar het is vooral belangrijk om heel grondig je tanden te poetsen.

Bezoek regelmatig je tandarts
Iedereen weet dat regelmatig controlebezoek bij de tandarts veel onheil kan voorkomen omdat op dat moment eventuele problemen tijdig vastgesteld en verholpen kunnen worden. In de meeste gevallen kunnen daardoor ook grote en kostbare behandelingen vermeden worden. Wat veel mensen niet weten is dat het aangewezen is om ook met peuters op controle te gaan bij de tandarts. Dat mag van zodra er tandjes aanwezig zijn in de mond en zeker vanaf de leeftijd van 2 jaar.

bron: www.vbt.be

Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram