Jonger dan 65 jaar? Pas ook je gedrag aan tijdens pieken van luchtvervuiling

nieuws

In de zomer verhoogt blootstelling aan luchtvervuiling het risico op sterfte door ademhalings- of hart- en vaatziekten, zo blijkt uit onderzoek van Sciensano. Ook 25-64 jarigen zijn kwetsbaar, vooral na een stijging van ozonconcentraties. Preventieadviezen gelden daarom niet alleen voor 65-plussers en kinderen, en kunnen best ook gevolgd worden door jongere mensen, vooral als zij de komende dagen intensieve buitenactiviteiten plannen.

Luchtvervuiling in de zomer
Luchtvervuiling wordt misschien vaker geassocieerd met de winter dan met de zomer, maar vergis je niet slechte luchtkwaliteit beïnvloedt ook de gezondheid in de zomer. De concentratie fijn stof (PM2.5) en stikstofdioxide (NO2) zijn in de zomer meestal lager dan in de winter, maar in de zomer brengen we meer tijd in de buitenlucht door. Hierdoor verhogen we onze blootstelling aan de luchtvervuiling en kan de totale dosis aanzienlijk zijn. Daarnaast dragen zonnestralen bij aan de aanmaak van ozon, die op zijn beurt de hierboven genoemde overlijdenskans vergroot.

Volgens de studie neemt het sterfterisico voor de hele Belgische bevolking toe in de zomer, als:
de gemiddelde ozonconcentratie gedurende vier opeenvolgende dagen hoger is dan 100 microgram per kubieke meter (µg/m3) of wanneer
stikstofdioxide (NO2) stijgt met 10 µg/m3.
Het effect van verontreinigende stoffen zoals PM10, PM2,5, NO2 en ozon op de gezondheid is echter complex. De effecten verschillen afhankelijk van leeftijd, het seizoen en kunnen onmiddellijk, vertraagd of cumulatief zijn.

Hier kunt u het volledige rapport downloaden


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram