Verband tussen migraine en parkinson

nieuws Wie last heeft van migraine, loopt dubbel zoveel risico om op latere leeftijd de ziekte van parkinson te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek in het vakblad Neurology. Dat wil niet zeggen dat migraine de oorzaak is van parkinson. Het wijst eerder op een gemeenschappelijke oorzaak, mogelijk een gebrekkige werking van de signaalstof dopamine in de hersenen.

De studie volgde 25 jaar lang 5.620 mensen op die aan het begin van de studie tussen 33 en 65 jaar oud waren. 668 van hen hadden aan het begin van de studie) last van migraine, onder wie 430 met aura. De migrainelijders bleken aan het eind van de studie vaker symptomen van parkinson te vertonen. Vooral mensen met aura liepen een verhoogd risico: 19,7 procent van hen hadden symptomen, tegenover 12,6 procent van de migrainelijders zonder aura en 7,5 procent van de mensen zonder migraine.


Laatst bijgewerkt: maart 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram