Nieuw duur migraine-medicijn op komst

Aimovig-migr-09--18.jpg

nieuws

Het nieuwe migraine-medicijn Aimovig is goedgekeurd door het Europees Medicijnagentschap (EMA). Of Aimovig in België zal terugbetaald worden, is nog niet bekend.

Aimovig is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de preventie van migraine bij volwassenen die minstens vier dagen per maand migraine hebben. 
Aimovig vermindert daadwerkelijk het aantal dagen dat patiënten last van migraine hebben. In een studie onder 667 patiënten die gemiddeld 18 dagen per maand migraine hadden, hadden de patiënten die met Aimovig werden behandeld 7 dagen minder migraine per maand, ten opzichte van 4 dagen minder voor patiënten die placebo kregen.

In een tweede studie onder 955 patiënten die gemiddeld 8 dagen per maand migraine hadden, hadden de patiënten die met Aimovig werden behandeld gemiddeld 3 tot 4 dagen minder migraine per maand ten opzichte van ongeveer 2 dagen minder voor patiënten die placebo kregen.

Aimovig bevat de werkzame stof erenumab. Aimovig is een monoklonaal antilichaam (een soort eiwit) dat is ontworpen om zich te hechten aan een receptor (doelwit) voor CGPR op lichaamscellen. Door zich aan deze receptor te hechten voorkomt het geneesmiddel dat de chemische boodschapper CGRP zich aan de receptor bindt en migraine veroorzaakt.
Aimovig wordt eenmaal per vier weken onder de huid geïnjecteerd met een voorgevulde spuit of pen. Na hierin te zijn getraind kunnen patiënten het geneesmiddel zelf injecteren. 
De meest voorkomende bijwerkingen van Aimovig (die bij maximaal 1 op de 10 personen kunnen optreden) zijn reacties op de injectieplaats, obstipatie, spierspasmen en jeuk.
Het middel zou naar schatting 6.000 euro per gebruiker kosten. 

Laatst bijgewerkt: september 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram