Liever niet fietsen met mp3-speler

nieuws Naar aanleiding van een dodelijk ongeval aan een spoorwegoverweg met een jonge fietser die een mp-3-speler droeg, waarschuwen specialisten voor de gevaren van luide muziek in oortjes of hoofdtelefoons bij fietsers, voetgangers en automobilisten. Volgens professor Jan Pauwels van de KU Leuven die onderzoek deed naar het effect van luide muziek op jonge bestuurders, reageren bestuurders van boomcars trager als er onverwacht iets gebeurt. En ze begaan ook meer overtredingen dan andere bestuurders. Voor fietsers komt daar nog een gevaar bij: ze reageren niet alleen trager – als er bv. plots een obstakel opduikt – maar ze horen de verkeersgeluiden niet meer, waardoor ze niet beseffen wat er achter of rond hen gebeurt.
Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe heeft het Belgische Instituut voor Verkeersveiligheid (BVVI) alvast opdracht gegeven om het nut van een verbod van mp3-spelers te onderzoeken.
Veilig Verkeers Organisaties in Nederland waarschuwen al jaren voor het gevaar van mobiele telefoons en MP3-spelers op de fiets. Volgens het LBVI, de brancheorganisatie van verkeersopleidingsinstituten in Nederland, is het gebruik van deze muziekspelers levensgevaarlijk in het verkeer. Vooral fietsers die hun MP3-speler gebruiken tijdens het fietsen lopen het risico betrokken te raken bij een ongeval. Ook zou het risico van het handheld gebruik van mobieltjes tijdens het fietsen onderzocht moeten worden.


Laatst bijgewerkt: maart 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram