Vroege menopauze bij overlevers kinderkanker

nieuws Vrouwen die in hun kinderjaren kanker hebben gehad, hebben een verhoogde kans om vroeg in de menopauze (- 40 jaar) te komen. Dat blijkt uit een studie bij 2819 ex-kankerpatiënten en ruim 1000 gezonde zussen.
Het bleek dat vervroegde menopauze optrad bij 126 ex-kankerpatiënten (4,5%) en bij 33 zussen (3,1%). Vooral bij patiënten die waren behandeld met bestraling en/of chemotherapeutica was de kans op vervroegde menopauze sterk vergroot. Indien beide behandelingen waren gegeven, was de cumulatieve kans bijna 30%. Er bleek ook een verband te bestaan met de leeftijd waarop de kanker was ontdekt, of er bestraling van de eierstokken had plaatsgevonden, en met het type kanker. Vrouwen die de ziekte van Hodgkin hadden gehad liepen bv. een sterk verhoogd risico.

bron: Journal of the National Cancer Institute, 5 juli 2006

Laatst bijgewerkt: oktober 2019
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram