Pillen voor tachtigers nadeliger dan gedacht

123-vr-puder-medic-pillen-07-15.jpg

nieuws De dagelijkse medicijnen die tachtigplussers krijgen voorgeschreven om hun bloeddruk en cholesterol te verlagen, kunnen veel slechter uitpakken dan tot nu toe werd aangenomen. Dat vindt de Nederlandse Vereniging van Klinisch Geriaters (NVKG), zo meldt de Nationale Zorggids. De vereniging waarschuwt daarom voor de steeds populairder wordende medicijnen.

Veel ouderen beginnen al aan medicatie voor ze bejaard zijn. "Al het onderzoek waaruit het voordeel van medicatie blijkt, is gebaseerd op mensen jonger dan 65 jaar die bovendien weinig andere gezondheidsproblemen hebben", zegt voorzitter Hanna van der Jagt van de NVKG. "Maar voor mensen ouder dan tachtig jaar hoeft dat helemaal niet op te gaan." Volgens haar wordt het steeds duidelijker dat de pillen een nadelig effect hebben. Dit geldt niet voor de tachtigers die nog vitaal zijn, maar voor veel anderen wel.

Normaal gesproken is een lage bloeddruk gewenst, maar wanneer het hart even harder aan het werk moet, is dat niet zo. Wie bijvoorbeeld opstaat uit een stoel of lange tijd probeert te staan, loopt een hoger risico om te vallen. Een mogelijk botbreuk is dan erg vervelend, omdat de kracht om te revalideren vaak beperkt is.

Ouderen slikken vaak ook nog andere pillen, waardoor ze het overzicht dreigen te verliezen. Van der Jagt: "Veel van de patiënten die bij de geriater komen, slikken dagelijks vijf of zes pillen. De kans is groot dat daarbij niet meer de goede medicijnen zitten voor alle aandoeningen die men heeft."
De NVKG verwacht dat huisartsen en andere dokters minder snel de medicijnen voorschrijven.

Laatst bijgewerkt: juli 2015
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram