DOMPERIDON: voordelen groter dan mogelijke nadelen

nieuws Naar aanleiding van recente berichten over de mogelijke gevaren van domperidon, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en het Belgische Voedsel- en Geneesmiddelenagentschap agentschap FAGG de studies onderzocht die tonen dat domperidon in verband kan worden gebracht met een licht verhoogd risico van ernstige ventriculaire (hart)aritmieën of plotse cardiale dood. Dat risico was trouwens bekend en wordt ook continu opgevolgd. Begin 2011 had het FAGG de twee meest recente studies ook geanalyseerd.

Hoewel de bewijskracht van deze studies beperkt is, besluiten EMA en FAGG dat er gegevens zijn die tonen dat, vooral bij orale dosissen hoger dan 30 mg per dag of bij patiënten ouder dan 60 jaar, domperidon in verband kan worden gebracht met een verhoogd risico van ernstige ventriculaire aritmieën of plotse cardiale dood.

Na evaluatie van alle beschikbare gegevens blijkt dat de risico-batenverhouding van domperidon positief blijft. Het is echter belangrijk om rekening te houden met deze risico’s en in het bijzonder voorzichtig te zijn bij patiënten met een verlengd QTc-interval, bij patiënten met belangrijke elektrolytenstoornissen of met bepaalde onderliggende hartaandoeningen. De bijsluiter van deze geneesmiddelen worden in deze zin aangepast.

In België is domperidon toegelaten bij volwassenen voor het verlichten van de symptomen van misselijkheid en braken, bovenbuikklachten en opgevenvan de maaginhoud en bij kinderen (jonger dan 12 jaar en onder 35 kg) voor het verlichten van de symptomen van misselijkheid en braken. Domperidon is eveneens beschikbaar onder de naam Touristil voor het voorkomen wagen-, lucht- en zeeziekte.


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram