Domperidon alleen nog op voorschrift

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Vanaf 30 november 2013 zijn in België alle geneesmiddelen die domperidon bevatten enkel nog verkrijgbaar op medisch voorschrift. Het gaat om volgende geneesmiddelen tegen braken, misselijkheid en reisziekte: Domperidone EG, Domperidon Mylan, Domperidon Teva, Domperitop, Motilium, Oroperidys, Touristil en Zilium. Hoge dosissen domperidon worden soms gebruikt als lactatiebevorderend middel bij borstvoeding.

Domperidon zou bij sommige mensen het risico op acute hartdood verhogen. Sinds december 2011, heeft het Federaal Geneesmiddelenagentschap 4 gevallen van ernstige bijwerkingen ontvangen (waarvan 2 met het overlijden van de patiënt tot gevolg) na inname van domperidon. Het causaal verband tussen de bijwerking en het geneesmiddel werd, geëvalueerd als “mogelijk”.

Volgens het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA bestaat er een verhoogd risico van ernstige hartritmestoornissen en plotse hartdood bij orale dosissen hoger dan 30 mg per dag of bij patiënten ouder dan 60 jaar. Vooral bij mensen met bestaande hartritmestoornissen is voorzichtigheid geboden.

Volgens het geneesmiddelagentschap FAGG heeft domperidon heeft zijn nut bij misselijkheid en braken. Mits correct gebruik (kortstondig, de laagst mogelijke dosis) zal het gebruik van dit geneesmiddel voor 99 % van de bevolking geen risico's inhouden. Het FAGG raadt aan om alleszins voorzichtig te zijn met domperidon wanneer u lijdt aan een hart-en vaatziekte, zoals hartfalen, een eerder hartinfarct, angina pectoris en hartritmestoornissen (met name het aangeboren verlengde QT-interval).

Het risico op hartritmeproblemen verhoogt in domperidon wordt ingenomen in combinatie met met een van de volgende geneesmiddelen: amiodaron, arseentrioxide, chloorpromazine, chloroquine, claritromycine, disopyramide, droperidol, erytromycine, haloperidol, ibutilide, kinidine, methadon, moxifloxacine, pentamidine, pimozide en sotalol.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram