Op je 75ste stoppen met statine: meer kans op hartinfarct | gezondheid.be

Op je 75ste stoppen met statine: meer kans op hartinfarct

123-statines-cholest-09-19.jpg

nieuws

Of het nog zin heeft om na je 75ste statines te nemen om bij gezonde personen hart- en vaatproblemen te voorkomen, is onderwerp van veel discussie. Uit een Franse studie, gepubliceerd in het European Heart Journal, blijkt nu dat gezonde 75-jarigen die stoppen met het gebruik van statines om het cholesterolgehalte te verlagen, daarna meer kans op een hart- en vaatprobleem hebben.

De studie analyseerde gegevens van ruim 120.000 gezonde mensen die tussen 2012 en 2014 75 jaar werden en die al twee jaar minstens 80 procent van de tijd statines gebruikten. Ze werden gedurende gemiddeld 2,4 jaar opgevolgd. 

Deelnemers die meer dan drie maanden stopten met statines, bijvoorbeeld omdat ze opgenomen werden in een ziekenhuis of verpleeghuis omwille van onder andere kanker, bleken 33 procent meer kans te hebben om een hartinfarct te krijgen. Bij patiënten met diabetes had het staken met statines geen invloed, mogelijk omdat het risico op een hartprobleem bij diabetes al hoger ligt. 

Bron
academic.oup.com/eurheartj/advance-article/doi/10.1093/eurheartj/ehz458/5540819

www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/op-je-75ste-stoppen-met-statine-meer-kans-op-hartinfarct.htm


Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.