Regelmatige controle zaadballen noodzakelijk

nieuws In het meinummer van het vooraanstaande Britse medische tijdschrift The Lancet adviseert een groep Nederlandse onderzoekers dat mannen geregeld hun zaadballen moeten controleren op mogelijke gezwellen.

De onderzoekers, benadrukken dat een vroege diagnose in combinatie met chemotherapie een grote kans op genezing mogelijk maakt. Dit betoog illustreerden zij met het verhaal over een zeventienjarige Britse jongen, die onverwacht overleed na een relatief onschuldig auto-ongeluk. De artsen ontdekten dat het ongeval niets met zijn dood te maken had. De jongen bleek toevallig enkele dagen na het ongeluk een bloedprop in een van zijn longen te hebben gekregen. Het stolsel was vermoedelijk losgeraakt uit een tumor, die de artsen in een van zijn testikels ontdekten. Sectie wees uit dat de tumor waarschijnlijk al enkele maanden aanwezig was. De kanker was ook al uitgezaaid naar andere organen.

De Nederlandse wetenschappers wijzen in The Lancet op het risico dat artsen de diagnose te laat stellen, doordat veel mannen niet op de hoogte zijn van de gevaren van teelbalkanker. Daarnaast is er een grote schroom om met problemen aan de testikels naar de dokter te gaan.


Laatst bijgewerkt: september 2005

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram