Mannen en menstruatie

nieuws Volgens een enquête in opdracht van het farmaceutisch bedrijf Schering hebben ook mannen last van premenstruele klachten van hun vrouw.
Bijna 2 op 3 vrouwen kampen met het zogenaamde premenstrueel syndroom (PMS), gekenmerkt door hoofdpijn, acné, neerslachtigheid, gewichtstoename, misselijkheid, vermoeidheid, stemmingswisselingen, ... de dagen vóór de maandelijkse regels.
Bijna 80% van de ondervraagde vrouwen geeft toe dat ze in de aanloop van hun regels prikkelbaarder zijn dan op andere dagen. 4 op 10 Belgische mannen beamen dat hun partner sneller op de tenen getrapt is.

Lees ook: Het premenstrueel syndroom (PMS): symptomen en behandeling

De emotionele en fysieke veranderingen bij de vrouw, die elke maand terugkeren, zetten volgens 17% van de ondervraagde mannen hun relatie telkens weer lichtjes onder druk. Dit laatste is voornamelijk het geval bij de jongere ondervraagden.
Slechts 1 op 4 vrouwen vindt dat het leven zijn gewone gang gaat tijdens de menstruatie.
Zowel mannen als vrouwen vinden dat de menstruatieperiode een rem zet op hun seksleven: 43% van de vrouwen zegt minder zin in seks te hebben en 40% van de mannen zegt seks gewoonweg taboe te vinden gedurende deze periode. Knuffels hebben dan weer meer succes in deze periode, 38% van de vrouwen hebben nood aan extra affectie en knuffels in deze moeilijke menstruatieperiode.
Nochtans bestaat er volgens een persbericht van Schering een eenvoudige methode om de regels en dus ook PMS uit te stellen en dus op deze manier deze pijnlijke dagen terug te brengen tot slechts een paar keer per jaar. De meest efficiënte methode is de verlengde inname van de pil door bv. opeenvolgend opgebruiken van bijvoorbeeld 3 strips
1 op 2 vrouwen hebben hun menstruatie al eens uitgesteld maar dit uitzonderlijk tijdens de vakantieperiode. Nadien gaan ze weer over tot een maandelijkse stop. 7 op de 10 vrouwen erkennen de verlengde inname van de pil als een herwonnen vrijheid en zien in deze methode de ideale oplossing voor vakantieperiodes, het verminderen van de PMS en als manier om niet langer geremd te zijn in hun seksbeleving.

Lees ook: De menstruele cyclus


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram