Verband tussen Inflammatoire darmziekten en colonkanker

nieuws Mensen met familieleden die lijden aan inflammatoire darmziekten (Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa) en colonkanker zullen in 8 op de 10 gevallen ook colonkanker ontwikkelen. Dat blijkt uit een studie van het Zweedse Karolinska Institutet in Stockholm. Bij familieleden van mensen die alleen een inflammatoire darmziekte hebben, werd geen verhoogd risico op colonkanker vastgesteld.
Deze studie doet veronderstellen dat er, in tegenstelling tot wat vaak wordt verondersteld, geen gemeenschappelijke genetische basis bestaat voor de vatbaarheid voor inflammatoire darmziekten en colonkanker.
Eerder onderzoek, onder meer in Scandinavië, had al aangetoond dat het risico op kanker in het algemeen bij patiënten met een inflammatoire darmziekte niet hoger ligt dan bij een vergelijkbare bevolkingsgroep zonder darmziekte. Ook de geneesmiddelen die bij inflammatoire darmziekten worden gebruikt, verhogen niet het risico op kanker. Integendeel, vermits een langdurige darmontsteking aan de basis kan liggen van kanker van de dikke darm, kan een effectieve behandeling van dergelijke ontstekingen het risico op colonkanker verminderen.
Bron: The Lancet 2001;357:246-247, 262-266

Lees ook: Chronische inflammatoire darmziekten: 'Onzichtbare symptomen, maar grote impact op dagelijks leven'


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram