Werelddag Pulmonaire Hypertensie Pulmonale Hypertensie: waarop letten als u met vakantie gaat?

nieuws Pulmonale hypertensie (PH) is een ernstige maar gelukkig zeldzame longziekte waarbij men een hoge bloeddruk heeft in de bloedvaten van de longen (bloedcirculatie in de longen). PH mag niet verward worden met verhoogde bloeddruk (arteriële hypertensie). Beide aandoeningen hebben verschillende oorzaken en dus ook verschillende behandelingen.
PH kan gepaard gaan met felle kortademigheid en pijn bij inspanning, flauwvallen bij inspanning, oedemen van de onderste ledematen, enzovoorts. Elke inspanning die een belangrijke kortademigheid uitlokt veroorzaakt een overbelasting van het hart met risico op hartstilstand.

Mag u op reis gaan?
In overleg met uw arts kunt u probleemloos een reis plannen. U mag reizen en verblijven in de bergen tot op een hoogte van 1200 meter. Hogerop is er een te groot tekort aan zuurstof en dat kan leiden tot verergering van de pulmonale hypertensie.
• Neem voldoende medicatie of medicatievoorschriften mee, en neem geneesmiddelen altijd mee in de handbagage. Steek ze niet in uw reiskoffer want dat kan problemen geven als uw bagage verloren zou geraken.
• Een getuigschrift van de arts voor de aanwezigheid van spuiten en naalden in de handbagage is in sommige landen noodzakelijk.
• Vergeet ook niet om een lijstje met de belangrijkste telefoonnummers mee te nemen, eventueel ook adressen van gespecialiseerde centra op uw vakantiebestemming.
• Zorg steeds voor een aangepaste reisverzekering.
• Patiënten die bloedverdunners nemen, kunnen een draagbare controlemeter ontlenen (Coagucheck) en hun antistollingstherapie via telefonisch contact laten bijsturen.
• Tijdens een vakantie kunt u zuurstof gebruiken door middel van reissets en/of vloeibare zuurstof. Ook op het vakantieadres kan zuurstof worden geleverd, zowel in binnen- als buitenland.
• Bespreek met uw arts of uw conditie goed genoeg is om te vliegen. Zuurstoftherapie wordt aangeraden aan iedere PH-patiënt die een vliegtuigreis wil ondernemen. Op commerciële vluchten wordt de luchtdruk namelijk maar gecompenseerd tot op een hoogte van 2400 meter, en dat veroorzaakt een zuurstoftekort.

Zonnen
Vermijd of beperk directe blootstelling aan de zon en het gebruik van zonnebank of solarium. Sommige geneesmiddelen zoals Flolan veroorzaken namelijk een fotosensibilisatie van de huid en daardoor treedt gemakkelijk zonnebrand op.
Gebruik altijd een goede zonnecrème, met een minimum beschermingsfactor 15.

Lees ook: Pulmonale hypertensie (PH)

Bronnen:
https://www.uzleuven.be/centrum-pulmonale-hypertensie
http://test.ph-vzw.be/nl_NL/


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram