Meer vrouwen dood door longkanker dan borstkanker

nieuws Vorig jaar maakte borstkanker in Nederland voor het eerst minder slachtoffers onder vrouwen dan longkanker, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2007 overleden 3180 vrouwen aan borstkanker. Dat is bijna 5 procent minder dan in 2006. In de afgelopen tien jaar daalde de kans om aan borstkanker te overlijden met ruim een kwart. Onder vrouwen van 30 tot 50 jaar is borstkanker echter nog wel de belangrijkste doodsoorzaak. Bij één op de zes vrouwen die op deze leeftijd overlijden, is borstkanker de oorzaak.
De ziekte komt overigens onder niet-westers allochtone vrouwen veel minder vaak voor dan onder autochtone vrouwen. Turkse en Marokkaanse vrouwen lopen naar verhouding het laagste risico. Dit geldt vooral voor de eerste, in het buitenland geboren generatie. Het overlijdensrisico van de in Nederland geboren tweede generatie lijkt sterker op dat van autochtone vrouwen. Ondanks de afname van borstkanker behoort Nederland nog steeds tot de Europese landen met de hoogste sterftecijfers.

Het aantal vrouwen dat sterft aan longkanker blijft daarentegen stijgen. Dat komt vooral doordat vrouwen meer zijn gaan roken en bovendien gevoeliger blijken voor longkanker dan mannen. Onder mannen daalt het aantal doden juist.
In België komt borstkanker met ruim 35% nog altijd op de eerste plaats bij de kankers bij vrouwen, gevolgd door colonkanker (13,5%). Longkanker komt pas op de vijfde plaats met 4,2%. Ook wat de overlijdens door kanker betreft, blijft borstkanker in België de eerste boosdoener, al zijn de statistieken minder recent dan die in Nederland.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo
Stichting tegen Kanker

Onze huisartsen, psychologen, sociaal assistenten en gespecialiseerde verpleegkundigen helpen je om antwoorden te vinden!

Contacteer gratis Kankerinfo

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram