Meer longkanker bij laagopgeleiden

nieuws Europeanen met de laagste schoolopleiding hebben twee tot drie keer meer kans op longkanker. Roken is verantwoordelijk voor ongeveer de helft van dit verhoogde risico. Dat blijkt uit recent onderzoek in diverse Europese landen, waaronder Nederland, gepubliceerd in het tijdschrift Journal of the National Cancer Institute. In het onderzoek zijn bijna 400.000 Europeanen ondervraagd over hun opleiding, rookgedrag en andere leefgewoonten en daarna zo’n 8,5 jaar gevolgd. Na die periode hadden ruim 1700 mensen longkanker.
Het bleek dat de kans op longkanker 3,6 keer hoger lag bij mannen met de laagste opleiding dan bij mannen met de hoogste opleiding. Voor vrouwen met de laagste opleiding was dit risico 2,4 keer hoger. Roken was verantwoordelijk voor ongeveer de helft van dit effect. Maar roken verklaart niet helemaal waarom longkanker meer voorkomt bij lageropgeleiden. Aangezien het voedingspatroon dit ook niet kan verklaren, suggereren de auteurs dat werkgerelateerde blootstelling aan schadelijke stoffen wellicht bijdraagt aan het verschil.


Laatst bijgewerkt: februari 2020
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram