Helpt Rilatine bij stotteren?

nieuws Rilatine heeft mogelijk een positief effect op mensen die stotteren. Dat blijkt uit een eerste onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles bij een beperkt aantal deelnemers. Ritaline is vooral bekend als geneesmiddel voor ADHD. Het actieve bestanddeel is methylphenidaat, een stof die nauw verwant is aan amfetamine.

De deelnemers aan het onderzoek hadden allemaal al zonder succes de gebruikelijke behandeling tegen stotteren ondergaan. De deelnemers aan het onderzoek kregen eenmalig Rilatine (20 mg) toegediend en moesten een tekst voorlezen en spontaan spreken. Bij het lezen van een tekst nam het aantal stottermomenten gemiddeld af van 33 naar 22 en bij spontaan spreken van 19 naar 8. Bij de deelnemers die een placebo toegediend kregen, daalde het aantal stottermomenten niet significant. Ondanks de verbetering, rapporteerden de deelnemers geen subjectieve verbetering van het stotteren.
De onderzoekers wijzen er op dat het nog te vroeg is om Rilatine aan te bevelen voor mensen die stotteren. Er moet eerst onderzoek uitgevoerd worden over een langere termijn. De onderzoekers weten nog niet of het effect op stotteren bij langdurige inname beter of slechter is dan na een eenmalige inname. Ook de veiligheid op lange termijn moet verder onderzocht worden.
Neem dus zeker niet op eigen houtje rilatine tegen stotteren.


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram