Vrouwen presteren beter bij een hogere kamertemperatuur

123-werken-bureau-comp-staand-06-17.jpg

nieuws

Vrouwen presteren beter op wiskundige en verbale tests bij een hogere kamertemperatuur, terwijl voor mannen juist het tegenovergestelde waar is. Dat blijkt uit een nieuw internationaal onderzoek. We weten al langer dat vrouwen de voorkeur geven aan een warmere kamer dan mannen. Maar deze studie laat voor het eerst zien wat het effect van de temperatuur precies is op ons brein.

In het onderzoek verzamelden de onderzoekers 542 proefpersonen, waarvan 41 procent vrouw was. Zij werden over 24 groepen verspreid en vervolgens in een kamer gezet die of gekoeld, of verwarmd was tussen de 16 en 32 graden. Vervolgens moesten de deelnemers wiskundige en verbale tests uitvoeren. Op basis van het aantal vragen dat correct beantwoord was, ontvingen de deelnemers een geldbeloning.

De onderzoekers kwamen erachter dat vrouwen over het algemeen beter presteerden wanneer de kamer lekker warm was. Zo gaven ze meer, en ook meer correcte antwoorden. Omgekeerd presteerden mannen juist beter op de tests als de verwarming een graadje lager stond. Bij hogere temperaturen gaven ze minder, en ook minder correcte antwoorden.

De bevindingen wijzen erop dat de omgevingstemperatuur van invloed kan zijn op meer dan alleen comfort. Zo zou het bijvoorbeeld ook iets kunnen zeggen over hoe goed het brein functioneert. Volgens de onderzoekers zou de verwarming op de meeste werkplekken dus best een tandje hoger mogen dan de huidige normen.

Laatst bijgewerkt: juni 2019
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram