Ontsteking beenmerg voorspelt risico leukemie

123-anat-beenmerg-bot-been-11-16.jpg

nieuws Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben ontdekt dat een ontsteking in zogenaamde steuncellen kan leiden tot genetische schade in stamcellen, en zo kan bijdragen aan kwaadaardige verandering van weefsel.

De ontrafeling van de moleculaire ontstekingsmechanismen maakt het op termijn mogelijk dat een verhoogde kans op leukemie beter kan worden voorspeld. Ook kan het ontstaan van leukemie in de toekomst wellicht vertraagd of zelfs voorkomen worden, als de ontsteking aangepakt kan worden.

Steunweefsel
Kanker wordt algemeen gezien als een ziekte waarin genetische veranderingen in een cel leiden tot kwaadaardige verandering van die cel. Eerder onderzoek bij muizen toonde aan dat leukemie niet altijd hoeft voort te komen uit primaire veranderingen in de kankercel zelf, maar kan ontstaan door afwijkingen in steuncellen in het beenmerg (botvoorlopercellen). In het onderzoek beschrijven de onderzoekers nu het werkingsmechanisme achter deze waarneming en de relevantie voor ziekte bij de mens.

Als men dit specifieke ontstekingsmechanisme kan remmen met ontstekingsremmers is de hoop dat er minder DNA-schade ontstaat en daarmee de ontwikkeling van leukemie en MDS wordt afgeremd. Verder onderzoek moet onder meer aantonen of dit mechanisme ook een rol speelt bij andere vormen van kanker.

Laatst bijgewerkt: november 2016
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram