ADHD komt evenveel voor bij 60-plussers als bij kinderen

123-logo-adhd-170_08.jpg

nieuws Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat ADHD bijna net zo vaak bij 60-plussers voorkomt als bij kinderen. Zo’n 2 tot 5 procent van de scholieren heeft waarschijnlijk ADHD. Ze kunnen moeilijk stil zitten en hebben last van concentratieproblemen en rusteloosheid. De symptomen verminderen vaak bij het ouder worden. Ongeveer een derde groeit over de ADHD heen voordat ze tieners zijn.

Door middel van een vragenlijst werden 1500 mensen van 60 tot 94 jaar onderzocht of zij ADHD hadden. Vragen waren bijvoorbeeld of ze het moeilijk vonden om een film helemaal af te kijken en of ze makkelijk afgeleid zijn door hun eigen gedachten. Bij 2,8 procent van de senioren werd de diagnose ADHD gesteld. De jongere senioren (60-70 jaar) gaven vaker aan last te hebben van de symptomen dan de ouderen van 71 tot 94 jaar. Wellicht wordt de hyperactiviteit in de loop der jaren minder, maar het is ook mogelijk dat het onderzoek ADHD bij ouderen minder goed opmerkt.

Waarschijnlijk hebben veel volwassenen in hun schooltijd al last gehad van hyperactiviteit, maar is de diagnose ADHD destijds niet gesteld omdat er toen nog weinig over bekend was.
De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het British Journal of Psychiatry.


Laatst bijgewerkt: augustus 2012

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram