Spaarlampen zijn veilig

nieuws Volgens de Nederlande Voedsel- en Wareninspectie NVWA zijn spaarlampen veilig. De afgifte van stoffen door spaarlampen is zo laag dat geen effect op de gezondheid te verwachten is.
Volgens berekeningen van het Duitse ministerie van Milieu geven spaarlampen slechts zeer geringe concentraties vluchtige organische verbindingen af. Uit onderzoek van het Laboratorium voor Lichttechnologie van de universiteit van Gent blijkt dat spaarlampen tijdens hun levensduur veel minder vluchtige organische stoffen uitstoten dan gloeilampen.
Veel elektrische apparaten die tijdens het gebruik warm worden, zoals tv-toestellen en pc’s, kunnen vluchtige organische stoffen afgeven. Ook andere producten in de woning geven dergelijke stoffen af. Het gaat bijvoorbeeld om brandende producten als sigaretten, kaarsen en open haarden, maar ook om stoffen uit bouwmaterialen en meubelen. De bijdrage van spaarlampen aan de al aanwezige concentratie van vluchtige organische stoffen in onze woonomgeving is te verwaarlozen.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram