Antivirale middelen bij Herpesinfecties

nieuws Een behandeling op het ogenblik van een opstoot van zogenaamde koortsblaasjes (labiale herpes), zelfs wanneer gestart in een vroeg stadium, heeft slechts een beperkt voordeel. De doeltreffendheid van een lokale behandeling met zalf of een lipstick is nog beperkter dan die van een orale behandeling. Dat blijkt uit een literatuurstudie van het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie.
Labiale herpes wordt meestal veroorzaakt door Herpes simplex-virus type I (HSV-1). Eens besmetting is opgetreden, blijft het virus levenslang aanwezig in het lichaam, en kan het af en toe weer actief worden (bv. bij stress, een infectie, koorts, vermoeidheid, maandstonden, koude, blootstelling aan de zon...). Er bestaat momenteel geen behandeling die het virus uit het lichaam kan verdrijven. Spontaan herstel treedt meestal op binnen de 6 à 8 dagen.

Enkel bij ernstige opstoten wordt antivirale behandeling overwogen. Daarbij kan gekozen worden voor een behandeling op het ogenblik van de acute opstoot of, in geval van frequente opstoten (bv. 6 of meer per jaar) die psychologisch belastend zijn, voor een preventieve behandeling. Bij patiënten bij wie uitlokkende factoren bekend zijn, bv. blootstelling aan sterk UV-licht (bv. bij skiën) of een tandheelkundige ingreep zou een kortdurende, preventieve behandeling de frequentie van de aanvallen verminderen en de duur ervan verkorten.

Orale behandeling van een acute opstoot. Aciclovir en valaciclovir kunnen de duur van de symptomen en van de pijn verminderen, maar het voordeel blijft beperkt tot een paar dagen. Het optreden van latere recidieven wordt niet beïnvloed. De behandeling moet in ieder geval zo vroeg mogelijk worden gestart, d.w.z. van bij de eerste symptomen (pijn, tintelend en branderig gevoel en/of jeuk) of in ieder geval binnen de 24 à 48 uur na het optreden van de letsels.

Lokale behandeling. Voor lokaal toegepaste antivirale middelen (aciclovir, penciclovir) zijn de gegevens over doeltreffendheid tegenstrijdig: volgens sommige studies wordt de duur van de pijn en de letsels met 1 dag verkort, andere studies toonden geen verschil. Men is het er over eens dat de doeltreffendheid nog beperkter is dan voor orale behandeling.

Lees ook: Koortsblaasjes of koortslip


Laatst bijgewerkt: december 2008
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram