Kabeljauw met savooikool en cider

recepten Savooikool (Brassica oleracea var. sabauda) is een prachtige groente met heel mooi geribbelde en gekroesde bladeren (in het Frans spreekt men van chou pommé) die zelfs in de siertuin niet zou misstaan. Het is een van de oudste en gemakkelijkst zelf te telen koolsoorten die bovendien bijna de hele winter kan worden geoogst en dus ook in de winter vers beschikbaar is.

Ooit een van de populairste groenten – getuige de vele lokale variëteiten die in de loop van de 19de eeuw ontstonden – is ze de laatste decennia bijna van onze tafels verdwenen, ten voordele van populairder koolsoorten zoals bloemkool en vooral broccoli.

Nochtans is het een erg lekkere groente met een uitgesproken koolsmaak, maar misschien ligt daar wel de reden voor haar tanende populariteit. Plus misschien het feit dat de bereiding het enige tijd vergt, wat in deze tijden van snelkoken blijkbaar een nadeel is.
Er bestaan variëteiten voor zomer-, herfst- en winterteelt. Grote Groene van Vertus en Westlandse Putjes zijn twee oude rassen met een heel donker blad die geschikt zijn voor herfstteelt. Hun smaak doet wat aan spruitjes doet denken. Antwerpse Meisavooi en Mechelse Vroege zijn zoals de naam suggereert eerder rassen voor de vroege zomerteelt. Voor de late of winterteelt is Winterkoning of Wintervorst een populair ras. Brusselse Winter is een ander winterras.

Savooikool mag niet te lang gekookt worden omdat anders zwavelverbindingen ontstaan die de nare koollucht veroorzaken en de groente zwaar verteerbaar maken. Beter is ze enkele minuutjes te blancheren en ze dan op een zacht vuurtje in eigen vocht en met een beetje vetstof gaar te stoven.
Onderstaand recept is afkomstig van wijlen Marie Mallet, eigenares van het prachtige Arts and Crafts landgoed Les Bois des Moutiers in Varengeville in Normandië.

Recept kabeljauw met savooikool en cider


Nodig voor vier
1 savooikool (ong. 1 kg)
4 kabeljauwfilets
1/2 fles droge cider
100g boter
6 eetlepels verse room
peper en zout

Verwijder de buitenste bladeren van de kool, snijd ze in vier en was ze zorgvuldig. Laat uitlekken en blancheer enkele minuten in gezouten kokend water. Laat uitlekken en stoof ze dan langzaam in een pan met deksel met een flinke klont boter tot ze gaar is.

Spoel de kabeljauwfilets en dep droog. Bak de filets in hete boter langs de velkant tot de huid mooi knapperig is. Draai ze dan om en laat de andere kant snel licht bruin worden. Reken ong. 5 minuten om de vis te bakken.

Giet de cider in een kleine pot en laat uitkoken tot hij een beetje siroopachtig wordt. Kruid met peper en zout, roer er de room door en breng aan de kook. Leg de vis en de kool op de borden en overgiet met de saus en dien onmiddellijk op.


Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram